Plan B i TV2 Lorry til en snak om hash apps
Via din smartphone er det nu muligt at hente apps med alt fra tips og tricks til at dyrke din egen hash, over ’gode råd’ til at blive social med hash, til deciderede kogebøger med hash som ingrediens i forskellige retter og spil hvor man kan tjene penge på at være pusher. Projektleder i Plan B Søren Thide var mandag d. 9.3 i TV2 Lorry, til en snak om disse apps. Budskabet var klart; Plan B finder disse apps både moralsk dybt problematiske og på kant med markedsføringsloven.
Vi observerer, at hashen fylder mere og mere blandt børn og unge i dag, på bekostning af deres læring og udvikling. Med støtte i en lovgivning der slår fast, at kommercielle hensyn ikke må stå over vores særlige forpligtelser overfor børn og unge, må vi som samfund være vores ansvar voksent og sige klart fra overfor disse apps.
Se interviewet med Projektleder Søren Thide her
Amerikanske Apps og danske unges adgang til disse
De nye hahs-apps ser vi som en naturlig følge af legalisering af hash i flere stater i USA, bla. i Colorado hvor hash er fuldt legaliseret. Med legaliseringen følger kommercialisering og Big Business, og dermed også forskellige former for markedsføring, herunder brugen af apps og spil til smartphones og tablets.
Undersøgelsen ”Mediernes Udvikling i Danmark 2014” udarbejdet af Kulturstyrelsen viser, at 98 % af danske 16-24 årige jævnligt bruger en smartphone samtidigt med at de er den gruppe der hyppigst bruger online tjenester, herunder apps. Når apps som disse hash-apps kan hentes frit fra forskellige app-stores, fordi de er lovlige i udvalgte amerikanske stater, må vi derfor ikke lukke øjnene for, at danske unge er den aldersgruppe der er mest eksponeret overfor budskabet i disse apps. Derudover er det højst sandsynligt blot et spørgsmål om tid, før lignende danske apps dukker op.
Hash som stigende problem
Det er dokumenteret, bl.a. af Sundhedsstyrelsen, at thc’en i hash giver unge indlærings- og koncentrationsproblemer, hvilket går ud over deres uddannelse og job. Det seneste år har vi set et stigende offentligt fokus på problemerne med hash på ungdomsuddannelserne, netop fordi vi ved at et jævnligt hashforbrug alt for ofte gør de unge ude af stand til at gennemføre en uddannelse. I sin årlige udgivelse ”Narkotikasituationen i Danmark” påviser Sundhedsstyrelsen, at 2014 viste en stigning i andelen af 16-24 årige der har et aktuelt forbrug af hash er stigende (24 % har røget inden for det sidste år, 8 % inden for den sidste måned).
Markedsføring i forhold til børn og unge
Lovgivningsmæssigt har forbrugerombudsmanden slået fast vi som samfund har en særlig forpligtelse til at tage hensyn til børn og unge i forbindelse med markedsføring, og citerer i den forbindelse Markedsføringslovens §8 stk. 1:
Markedsføring rettet mod børn og unge skal være udformet med særlig hensyntagen til børn og unges naturlige godtroenhed og manglende erfaring og kritiske sans, som bevirker, at de er lette at påvirke og nemme at præge
Forbrugerombudsmanden præciserer i forlængelse af dette, at markedsføring på offentlige steder hvor der færdes børn og unge, uanset om denne markedsføring er direkte rettet mod børn og unge eller ej, ikke må indeholde omtale af, billeder af eller henvisninger til rusmidler. Dette gælder også hjemmesider, hvor navnlig børn og unge færdes, samt sociale medier og internettet generelt. Med rusmidler forstås også alkohol, hvorfor det er sagen uvedkommende, hvorvidt der er tale om et lovligt eller ulovligt rusmiddel.
I Plan B er vi ikke i tvivl. Vi mener at disse hash apps er dybt problematiske og på kant med loven. Hash er et stigende problem blandt danske unge, og apps som disse er kun med til at gøre dette problem større, fordi de udnytter de unges tilknytning til deres smartphones. Uden modspil er disse apps med til at tegne et billede af hash som noget ’naturligt’ og ’godt’, med potentielt alvorlige følger for de unges trivsel og læring til følge. Når vi vil skærme vores børn og unge mod tiltag der forherliger druk, må vi også gøre det samme overfor tiltag der forherliger hash, i bevidstheden om at vores børn og unge primært søger informationer og følger deres naturlige nysgerrighed via online tjenester på deres smartphones.
Links:
Forbrugerombudsmandens vejledning om børn, unge og markedsføring
Mediernes Udvikling i Danmark 2014
Narkotikasituationen i Danmark 2014
Notat fra Sundhedsstyrelsen om skadesvirkningerne ved hyppigt forbrug af hash